Despre mine

Fotografia mea
Tg-Mures, Transilvania, Romania
Nu sunt romantic incurabil Nu duc iubirea pa taram neanteles Nu caut frumuseti ,de zei impuse in altare Nu mint pe nimeni cu cuvinte din auzite si din carti Nu cer nici zambete de drag sau vorbe de ispita Nu,nu eu joc in rolul de iubita. Nu bat la porti inchise-n cale Nu caut flori si nestemate rare Nu vand iuluzii si n-am sa fac nici compromisuri Nu cred in visuri in neajuns si-n scrisuri Nu merg la ruga la fiecare sarbatoare Nu vreau nimic din ceea ce doar voua vi se pare Nu calc pe drumuri poleite Nu rad si plang la fete ipocrite Nu vreau sa zbor mai sus ca nimeni Nu cer nimic din ce-a ce nu mi se cuvine. Ai sa-ntelegi doar tu tot ce e scris print-re cuvinte Ai sa-ntelegi,stiu sigur caci sentimentul nu ma minte. cu dedicatia...................Hazard sau chiar destinul i-si urmeaza cursul?.... by greta s.

marți, 1 februarie 2011

Un pic de educatie :)


 Pentru orice iubitor de 4pet (asa imi place mie sa le spun:)) in special caine, sunt esentiale unele sfaturi primite cu referire la dresajul pe care il poate aplica chiar stapanul acasa.Vreau sa va impartasesc cateva dintre sfaturile pe care le-am primit si eu de la un om cu adevarat interesat de comportamentul cainelui http://www.cartedresaj.ro/.Cu rabdare ,perseverenta incet o sa ajungeti  sa va stapaniti 4pet-urile.
SUCCES



OBISNUIREA CU ZGARDA – LESA – BOTNITA


scop :     obisnuirea cainelui cu harnasamentul pe perioada in care cainele insoteste dresorul in plimbarile sale ori in procesul de dresaj.
comanda :      in perioada de obisnuire cu acestea, cainele este incurajat cu BRAVO !
formarea deprinderii :     

  1. portul zgarzii
    • se recomanda a se folosi zgarzi strangulante sau de forta.
    • aceste zgarzi nu trebuie sa fie prea largi, pentru ca animalul sa nu-si scoata cu usurinta capul, si nici prea stramte pentru a nu-l incomoda.
    • la  inceput, zgarda se lasa la gatul cainelui, urmarindu-i reactiile. Daca se sperie i se scoate zgarda de la gat, dupa cateva clipe i se pune iarasi, marind progresiv timpul in care o poarta fiind incurajat si recompensat, incercand sa i se distraga atentia de la zgarda, prin joaca dresorului cu cainele.
  2. portul lesei
    • dupa ce s-a obisnuit cu zgarda, de aceasta se ataseaza lesa.
    • lesa este lasata sa atarne liber pe pamant, fara a se actiona asupra sa, lasand cainele sa o tarasca dupa el.
    • in caz de respingere a acesteia, tinem cont de cele aratate la « portul zgarzii ».
    • dupa ce s-a obisnuit, capatul liber al lesei se apuca de catre dresor care face cativa pasi alaturi de caine, timp in care acesta este incurajat si recompensat.
  3. portul botnitei
    • aceasta este adecvata ca marime.
    • trebuie avut grija ca botnita sa nu raneasca animalul, sa fie lejera, dar sa nu poata fi scoasa cu usurinta de catre caine.
    • la inceput, botnita ii este aratata cainelui si lasata sa o miroasa.
    • fara a i se prinde de cap, botnita ii este pusa pe bot, daca are tendinta de a o respinge, ii este scoasa. Se revine la acelasi lucru, incurajand cainele, dupa scoaterea botnitei, cainele se recompenseaza cu alimentele preferate.
    • daca nu mai manifesta repulsie, cainelui i se ataseaza botnita corect, lasandu-l liber. Daca trage cu labele de ea i se distrage atentia prin strigarea pe nume si comanda : CUMINTE !
observatii :     
  • in procesul de obisnuire a cainelui cu acestea, el trebuie supravegheat continuu, prevenind astfel eventualele accidentari.
  • obisnuirea se face treptat, in ordinea aratata.
  • daca inaintea scoaterii cainelui la plimbare ii sunt puse zgarda, lesa si botnita, cainele va asocia acest lucru si le va accepta cu placere, chiar cautandu-le cand doreste sa se plimbe.
  • in locuri publice, portul acestora este chiar obligatoriu, indiferent de nivelul la care a ajuns cainele, in procesul de dresaj. Lipsa harnasamentului este posibila doar in locul unde cainele traieste, pe terenul de dresaj ori in locuri izolate.



MERSUL LA PICIOR


scop :     cainele trebuie sa se deplaseze alaturi de dresor, in partea stanga a acestuia, cu pieptul la nivelul genunchiului stang si sa-si mentina aceasta pozitie, indiferent de distanta, durata si viteza de deplasare.
comanda :     

  • voce : PAS !
  • semn : lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi.
formarea deprinderii :
  • cainele se ia in lesa pe partea stanga a dresorului, tinandu-se lesa cu mana dreapta, lesa se lasa sa atarne lejer formand o bucla pornind de la zgarda cainelui la mana dresorului.(foto 1)
  • deplasarea celor doi se face in linie dreapta.
  • se pleaca de pe loc, dand, in acelasi timp comanda prin voce si semn.
  • pozitia cainelui alaturi de dresor se corecteaza prin smucituri usoare de lesa, pentru ca acesta sa nu se deplaseze in urma, in fata sau prea lateral de acesta, corectarile se realizeaza in felul urmator : 
  1. cainele ramane in urma dresorului :
    - se apuca lesa si cu mana stanga se trage cainele spre inainte pana ce acesta isi ocupa locul corect pentru deplasare.(foto 2)
  1. cainele merge inaintea dresorului :
    - se apuca lesa si cu mana stanga, cainele este tras inapoi pana ce acesta ia pozitia corecta impreuna a celor doi.(foto 3)
  1. cainele merge prea lateral fata de dresor :
    - se trage de lesa inspre dreapta, readucand animalul cat mai aproape de cel care-l conduce.(foto 4)
 
Pozitia corecta a cainelui care se deplaseaza alaturi de dresor este atunci cand umarul drept al cainelui este la nivelul genunchiului stang al dresorului.
  • progresiv se mareste sau se micsoreaza ritmul de deplasare, folosind aceeasi comanda : PAS !, daca este necesar sa se corecteze pozitia cainelui, in functie de viteza de deplasare, se tine cont de cele aratate mai sus.
  • treptat, se mareste distanta si durata deplasarii.
  • in momentul in care cainele merge aproape de dresor, cu pieptul la nivelul genunchiului stang, deplasandu-se in acelasi timp cu dresorul, la comanda acestuia, fara a necesita smucituri de lesa, exercitiul este considerat corect.
  • daca se foloseste concomitent comanda prin semn cu cea prin voce, in timp, se poate renunta la cea prin voce, deci cainele se deplaseaza alaturi de dresor doar la lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi.
  • cu timpul, lesa se lasa sa atarne liber pe langa caine, daca asupra acestuia nu trebuie intervenit cu corectari privind deplasarea, se renunta la lesa, astfel realizandu-se mersul la picior fara lesa.
observatii : 
  • smucitura de lesa nu trebuie sa fie prea dura si folosita doar in momentul in care cainele nu se deplaseaza corect, asociind smucitura cu comanda : PAS !.
  • cainele se recompenseaza doar atunci cand executa exercitiul corect, prin mangaieri, alimente si comanda : BRAVO !
  • cu timpul, acest exercitiu se executa in prezenta unor exitanti puternici, de exemplu : traficul unei strazi aglomerate.


SCHIMBAREA DIRECTIEI DE MERS


scop :     indiferent in ce parte dresorul isi schimba pozitia de mers, cainele trebuie sa-l urmeze pe acesta la comanda, mentinandu-si pozitia corecta langa piciorul stang.
comanda :     

  • voce : PAS !
  • semn : lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi.
formarea deprinderii:
  • incepe doar in momentul in care cainele executa corect mersul la picior.
  • se porneste in mers, cu cainele in lesa, pe partea stanga a dresorului, care tine lesa in mana dreapta.
  1. schimbarea directiei de mers spre dreapta:
    - dupa o deplasare in linie dreapta a celor doi(foto1), dresorul schimba directia de mers spre dreapta, smucind, in acelasi timp, de lesa spre dreapta, si folosind comanda : PAS! Concomitent cu lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi(foto2), cainele se aduce in pozitie corecta pentru mersul alaturi de dresor, continuandu-se deplasarea spre inainte(foto3).
  
  1. schimbarea directiei de mers spre stanga :
    - dupa o deplasare in linie dreapta a celor doi, dresorul apuca lesa si cu mana stanga, incetinind viteza de deplasare a cainelui, prin tragerea lesei usor, spre inapoi(foto4), schimba directia de mers spre stanga, in acelasi timp cu executarea semnului, se da comanda : PAS !. Aici trebuie mentionat ca in clipa in care dresorul se intoarce spre stanga, impinge cainele, cu ajutorul genunchiului stang spre directia de deplasare(foto5), cainele trebuie sa-si ocupe locul corect pentru mersul la picior, continund deplasarea alaturi de dresor(foto6).
  
  1. intoarcerea la stanga imprejur :
    - tot dupa o deplasare in linie dreapta(foto7), dresorul se intoarce la stanga imprejur in acelasi timp cu comanda : PAS !, smucirea de lesa si semnul prin lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi, fara ca dresorul sa se opreasca pe loc in momentul intoarcerii. Lesa se muta din mana dreapta in mana stanga in timp ce cainele se intoarce, printr-un arc de cerc, prin spatele dresorului(foto8,9), lesa revenind apoi in mana dreapta. Dupa ce s-a executat acest exercitiu, se continua deplasarea spre inainte(foto10).
   


La cele trei schimbari de directie in timpul mersului, exercitiu este considerat corect, daca cainele isi scimba directia de mers dupa dresor fara a mai fi nevoie de corectare din partea acestuia, ci doar de comanda data prin voce ori semn, dupa care cainele isi ocupa locul corect din timpul deplasarii.


Cu timpul se renunta la folosirea lesei si a comenzii verbale.
observatii :
  • acest exercitiu este strans legat de mersul la picior.
  • se pune mare accent pentru executarea corecta a intoarcerii din mers la stanga imprejur, deprindere necesara pentru finalizarea altor exercitii importante ce vor urma, de exemplu : aport, chemarea la dresor.
  • daca, inaintea schimbarii directiei de mers, se pronunta numele cainelui, acesta va fi mai atent, existand sansa ca el sa urmeze dresorul in mod corect, de exemplu : REX, PAS ! in acelasi timp cu smucitura de lesa si comanda prin voce si semn.
  • a nu se uita recompensarea cainelui, dupa executarea corecta a exercitiului, prin alimente, mangaieri comanda : BRAVO ! si joaca cu el.


POZITIA ASEZAT


scop :     cainele trebuie sa ia aceasta pozitie la comanda dresorului, fiind o pozitie de asteptare si pornire pentru alte exercitii, cainele trebuie sa pastrze aceasta pozitie pana la primirea unei alte comenzi.
comanda :

  • voce : SEZI !
  • semn : ridicarea palmei mainii drepte deasupra ochilor cainelui.
formarea deprinderii :
Acest exercitiu se executa atat de pe loc, cat si din mers.

  • cainele se afla in partea stanga a dresorului, acesta tinand lesa in mana dreapta(foto1). Dresorul da comanda : SEZI !, in acelasi timp cu mana dreapta trage de lesa in sus, iar cu mana stanga apasa pe crupa cainelui, obligandu-l astfel sa se aseze(foto2,3). Dupa ce cainele s-a asezat, dresorul ia pozitie dreapta cu fata indreptata spre directia de mers(foto4).
   
  • cainele este tinut in pozitia asezat cateva secunde, daca acesta incearca sa se ridice, este reasezat repetandu-se comanda.
  • o data ce cainele se aseaza doar la comanda prin voce, ramanand pana la primirea altei comenzi, se poate trece la educarea lui pentru executarea exercitiului la semn. Pentru aceasta se trece lesa in mana stanga, in timp ce cainele primeste comanda : SEZI !, dresorul ridica palma mainii drepte deasupra ochilor cainelui si trage usor de lesa inapoi(foto5,6).
 
  • pentru o insusire mai buna, din partea cainelui, a acestui exercitiu, dresorul pune cainele in pozitia asezat, ridicandu-l dupa cateva secunde prin comanda : PAS !, iar dupa cativa pasi, ii da comanda : SEZI !, acest lucru repetandu-se de mai multe ori, pana in momentul in care cainele se aseaza la o comanda unica, primita de la dresor, verbal sau prin semn.
  • treptat, se renunta la lesa.
observatii :
  • dupa executarea in mod cosecutiv si corect al acestui exercitiu, cainele este recompensat prin comanda : BRAVO !, mangaieri, alimente sau este lasat liber.
  • acest exercitiu se executa legat cu cele invatate anterior, executarea lor corecta fiind obligatorie.

POZITIA CULCAT



scop :     cainele trebuie sa ia aceasta pozitie, la comanda dresorului, asezandu-se cu corpul pe pamant, picioarele anterioare orientate spre inainte, iar cele posterioare sub abdomen, cu capul sus, cainele trebuie sa pastreze aceasta pozitie pana la primirea altei comenzi.
comanda :
  • voce : CULCAT !
  • semn : ducerea mainii drepte, prin fata cainelui, spre inainte si in jos.
formarea deprinderii :
Acest exercitiu se executa atat de pe loc, cat si din mers.
  • cainele se afla in partea stanga a dresorului, acesta tinand lesa in mana dreapta(foto1). Dresorul da comanda : CULCAT !, in timp ce, cu mana dreapta trage de lesa spre inainte si in jos, iar cu mana stanga apasa pe greabanul cainelui(foto2), obligandu-l sa se culce cu fata inspre directia de mers(foto3), de asemenea dresorul ia pozitia corecta fata de caine(foto4).
   
  • cainele este tinut in aceasta pozitie cateva secunde, daca incearca sa-si schimbe pozitia, se repeta comanda verbala, data pe un ton mai energic, executandu-se aceeasi smucire de lesa, concomitent cu apasarea pe greabanul cainelui.
  • dupa invatarea cainelui cu pozitia culcat, prin voce, se trece mana stanga, iar cu mana dreapta se executa semnul, prin ducerea mainii drepte spre inainte si in jos, cu mana stanga se trage usor de lesa in jos(foto5,6).
 
observatii :
  • din pozitia culcat si asezat, cainele pleaca doar la o alta comanda.
  • pentru a nu face o asociere nedorita, cainele nu se pune niciodata culcat din pozitia asezat.
  • daca animalul se tolaneste, acesta se aseaza cu mana pana pozitia culcat este executata corect, respectiv picioarele anterioare orientate inainte, iar cele posterioare, sub abdomen, repetandu-se in timpul acestor manevre, comanda : CULCAT !
  • la fel ca si pozitia asezat, pozitia culcat se executa legat de celelalte deprinderi invatate anterior.
  • dupa executarea corecta a mai multor exercitii, cainele este recompensat prin metodele cunoscute.

POZITIA IN PICIOARE


scop :     cainele trebuie sa se opreasca in aceasta pozitie, din mers, la comanda dresorului, ramanand in picioare, iar aceasta pozitie trebuie sa o pastreze pana la primirea altei comenzi.
comanda :

  • voce : PE LOOC !
  • semn : palma mainii stangi se duce in fata ochilor cainelui.
formarea deprinderii :
  • cainele in mers, alaturi de dresor, in parte stanga a acestuia, lesa in mana dreapta. Concomitent cu comanda: PE LOOC!, dresorul trage de lesa, usor, spre dreapta, iar cu mana stanga, controleaza cainele tinandu-l de abdomen dinspre exterior, pentru ca acesta sa ramana in picioare(foto1,2).
 
  • de indata ce nu mai se necesita actionarea asupra cainelui, cu mana stanga(foto3), aceasta se va folosi pentru a arata semnul pentru pozitia in picioare: palma mainii stangi in fata ochilor cainelui, concomitent cu tragerea usoara a lesei spre dreapta(foto4,5).
  
observatii :
  • plecarea din aceasta pozitie se face tot la comanda data de catre dresor.
  • pentru a nu face o asociere nedorita, cainelui nu i se da comanda : SEZI ! din pozitia in picioare
  • fiind o pozitie mai delicata pentru caine, aceasta se executa mai des si cat mai corect, indiferent de atitudinea cainelui cu privire la acest exercitiu.
  • si aici recompensarea are o importanta deosebita.

RAMANEREA IN POZITIE



scop : cainele trebuie sa ramana in acelasi loc, in pozitia ceruta de catre dresor, chiar daca el dispare din raza vizuala a animalului, pentru o perioada de timp. Este un exercitiu extrem de important, ce sta la baza executarii corecte a altor deprinderi.
comanda : atat prin voce cat si prin semn, se da comanda in functie de pozitia in care doreste dresorul sa ramana cainele. Se tine cont de urmatoarele :
  • pozitia in picioare este incomoda cainelui, de aceea timpul de ramanere in aceasta pozitie trebuie sa fie cat mai scurt.
  • pozitia asezat este recomandata in asteptarea executarii unei probe care cere o reactie rapida din partea cainelui, de exemplu : paza unui obiect, a infractorului etc.
  • pozitia culcat este o pozitie de asteptare foarte comoda si de aceea se recomanda in cazul in care dresorul lipseste o perioada mai lunga de timp de langa caine, de exemplu : dresorul intra intr-o incapere.
formarea deprinderii :
  • se da comanda cainelui sa ia pozitia aleasa pentru asteptare ; dresorul se deplaseaza in fata cainelui, cu fata la el, repetand comanda de mai multe ori, distanta fiind lungimea lesei, pentru a putea avea control asupra cainelui(foto1,2).
 
  • daca ramane in pozitia ceruta, dresorul se deplaseaza in jurul cainelui la lungimea lesei(foto3,4).
 
  • progresiv se mareste distanta si timpul de asteptare, renuntandu-se la lesa.
  • ramanerea in pozitie se executa cu toate cele trei pozitii invatate.
observatii :
  • cainele nu are voie sa-si schimbe pozitia si locul in care a fost lasat, in caz contrar este adus in acelasi loc pe care l-a parasit, repetand comanda pe un ton mai ferm.
  • exercitiu se considera bine executat atunci cand, pe timpul deplasarii i se da comanda pentru o anumita pozitie, cainele ramane chiar daca dresorul isi continua deplasarea cu aceeasi viteza pe care a avut-o cand a dat comanda.
  • aici trebuie subliniat faptul ca, daca s-a tinut cont de asocierile nedorite cand a invatat pozitiile fundamentale, cainele nu isi va schimba pozitia ceruta de catre dresor.
  • se recomanda ca acest exercitiu sa se repete in fiecare sedinta de dresaj.

ADUCEREA CAINELUI LA PICIOR


scop : aducerea cainelui din fata dresorului, la piciorul stang, prin spatele acestuia, in pozitia asezat. Este un exercitiu util in executarea altor deprinderi, exemplu : chemarea cainelui la stapan, aportul etc.
comanda :

  • voce : LA PICIOR !
  • semn : lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi.
formarea deprinderii :
  • cainele se pune in pozitia asezat, dresorul se deplaseaza in fata lui, cu lesa in mana dreapta(foto1,2,3).
  
  • dresorul da comanda : LA PICIOR ! in timp ce trage de lesa(foto4). Totodata, face un pas inapoi pana ce cainele ajunge la nivelul piciorului drept(foto5), trece lesa in mana stanga, obligand cainele sa-l ocoleasca prin spate(foto6) ; in acest moment, dresorul face un pas inainte, revenind la pozitia initiala, trece lesa in mana dreapta, cainele ajunge la piciorul stang si primeste comanda : SEZI !(foto7)
   
observatii :
  • in momentul in care cainele executa acest exercitiu doar la comanda verbala sau prin semn, iar dresorul nu face acel pas inapoi si inainte, exercitiu este considerat corect.
  • daca s-a tinut cont de indicatiile privind intoarcerea la stanga imprejur si cainele si-a insusit corect deprinderile din acea tema (vezi Lectia 3, pct. 3), acest execitiu nu ar trebui sa reprezinte o problema.
  • trebuie acordata o mare importanta executarii corecte, fiind parte componenta a altor deprinderi.
  • recompensarea este obligatorie.

CHEMAREA LA DRESOR A CAINELUI AFLAT LIBER SAU DIN POZITIE


scop : la chemarea dresorului, atunci cand se afla intr-o pozitie de asteptare sau liber, cainele trebuie sa se deplaseze cu o viteza cat mai mare la acesta, sa se aseze in fata lui, iar la comanda, cainele se intoarce prin spatele dresorului, punandu-se asezat, la piciorul stang.
comanda :

  • voce : AICI !
  • semn : ridicarea mainii drepte cu palma deschisa.
formarea deprinderii :
Dupa cum se observa, aceasta este o deprindere care cuprinde un complex de exercitii, mare parte invatate ulterior : acordarea liberului – chemarea - pozitia asezat - intoarcerea la picior.

  • de lesa se leaga sfoara de dresaj si se da cainelui comanda : LIBER !(foto1). dupa ce cainele a realizat ca este liber si se plimba in voie, dresorul il striga pe nume dand si comanda : AICI ! executand si semnul ; daca nu vine la dresor sau vine nehotarat, se repeta comanda concomitent cu o smucire a sforii(foto2). Cand acesta ajunge in fata dresorului, primeste comanda : SEZI !, cainele trebuie sa se aseze cu fata la dresor(foto3), dupa care primeste comanda : LA PICIOR ! cainele se deplaseaza prin spatele lui(foto4) la piciorul stang(foto5), unde executa pozitia asezat, tot la comanda(foto6).
 









observatii :
  • acelasi exercitiu se realizeaza din toate pozitiile fundamentale invatate anterior : asezat, culcat, in picioare.
  • este indicat ca dresorul sa aiba pregatita in mana, o bucatica de carne pe care sa o ofere cainelui daca acesta vine cand este chemat.


Aveti un caine sau intentionati sa va luati unul?
Atunci, aveti nevoie de aceste materiale (carti si dvd-uri).
Mai putine griji, mai putini nervi, mai multa siguranta si mai multa incredere in aptitudinile cainelui tau toate acestea prin dresajul si educatia cainelui Dumneavoastra.
Valentin Chirita – dresor de caini in urma absolvirii Cursurilor de Calificare ale Scolii Militare de la Sibiu, din cadrul Ministerului de Interne si cu peste 15 ani de experienta in acest domeniu, este autorul urmatoarelor lucrari :

1. DRESAJUL ELEMENTAR AL CAINELUI





2. DRESAJUL CAINELUI – ELEMENTE DE BAZA







3. DRESAJUL CAINELUI UTILITAR : DE PAZA - APARARE






http://www.cartedresaj.ro/comanda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu